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Question 
 
It has been reported that some institutions made use of the grey areas in the 
Travel Agents Ordinance to organize study tours.  At present, 20% of the study 
tours are not organized by registered travel agents, and participants of such 
tours will not be protected by the Travel Industry Compensation Fund.  In this 
connection, will the Government inform this Council: 
 
(a) of the total number of complaints received in the past three years about 

study tours and the main contents of such complaints; 
 
(b) of the measures in place to eliminate unlicensed travel agents so as to 

protect the participants of study tours; and 
 
(c) whether it will consider making a mandatory requirement that study 

tours must be organized by licensed travel agents and led by Tour Escort 
Pass holders; if so, of the time it plans to implement the requirement; if 
not, the reasons for that? 
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Reply 
 
Madam President, 
   
(a) In the past three years (January 2003 to May 2006), the number of 

complaints relating to study tours received by the Travel Agents 
Registry is as follows –  

 
Year Number of complaint cases 
2003 2 
2004 23 
2005 3 
2006 (as at end of May) 1 
Total 29 

 
All the above complaints are suspected cases of operating 
unlicensed travel agent business.   
 

(b) & (c) According to section 4 of the Travel Agents Ordinance (TAO), any 
person who carries out the following business in Hong Kong 
should apply to the Registrar of Travel Agents for a travel agent 
licence- 

 
(i) to obtain for another person carriage, by any means of 

conveyance, on a journey which is to commence in Hong 
Kong and which thereafter is to take place mainly outside 
Hong Kong; or 

 
(ii) to obtain for another person accommodation at a place outside 

Hong Kong (not exceeding 14 days). 
 
When it comes to the notice of the Registrar that any organization 
is involved in operating unlicensed travel agent business, the 
Registrar will follow up immediately and, where necessary, refer 
the case to the Police for further investigation.  Any person who 
contravenes relevant provisions of the TAO is liable to a maximum 
penalty of a fine of $100,000 and imprisonment for two years on 
conviction.   
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In determining whether an organization which organizes  study 
tours is involved in conducting unlicensed travel agent business, 
the Registrar will, having regard to the above interpretation under 
the TAO, take into account a host of factors including whether 
such activity is the core business of the organization (e.g. 
frequency of the activity and the motive of organizing such 
activity), whether the operation is conducted on a commercial basis 
(e.g. whether the objective is to obtain pecuniary gain), and other 
relevant considerations.   
 
The TAO sets out clearly what kind of business constitutes travel 
agent business, and requires the application for a travel agent 
licence before carrying out such business.  It is not the intention 
of the legislation to capture an organization which does not operate 
travel services on a commercial basis and as its core business.  
Taking study tours as an example, quite a number of the study 
tours are organized by local universities or secondary schools in 
collaboration with overseas universities or schools, so as to make 
use of the facilities and teaching resources of these overseas 
institutions to arrange learning and exchange activities for local 
students during long school holidays.  Therefore, we do not 
consider it appropriate to require all organizations organizing study 
tours to obtain a travel agent licence, or to restrict the organization 
of study tours to licensed travel agents only.  Notwithstanding the 
above, for the sake of consumer protection, the Registrar, the 
Travel Industry Council of Hong Kong (TIC) and the Consumer 
Council have all along been encouraging parents to collect more 
information before enrolling their children for study tours.  In 
case where the organizer of a study tour is not a licensed travel 
agent or has not engaged a licensed travel agent to make the 
arrangements, parents should consider whether the organization 
has the relevant experience and capability in organizing study tours.  
Moreover, parents should take out travel insurance for their 
children according to their needs. 
 
As to travel agents, in order to enhance the quality of the study 
tours organized by them, the TIC issued a directive on “Code of 
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Business Practice on Study Tours” in March 2006 which sets out in 
detail areas where travel agents need to pay attention to and 
comply with when organizing study tours.  For example, travel 
agents must assign tour escorts who are holders of Tour Escort 
Pass to accompany all study tours, specify the ratio of tour escorts 
to tour participants, and provide customers with comprehensive 
information of the study tours, such as the host organization, 
details of the teaching and extra-curricular activities, location of 
accommodation, etc.  The directive has also attached and made 
reference to the “Guidelines on Study Tour outside HKSAR” 
issued by the Education and Manpower Bureau.  The TIC will 
closely monitor the situation to ensure travel agents’ compliance 
with the relevant directive.  According to the TIC’s regulations, if 
a member travel agent is found to be in breach of the TIC’s 
directive, it will be warned or fined by the TIC.  For repeated 
cases, the travel agent’s membership with the TIC may be 
suspended or revoked, which may lead to suspension or revocation 
of its licence by the Registrar. 

 
 

- End - 


